top of page
Writer's pictureAske Ludvig Rask

Der findes ikke stressende arbejde

Hvis du bliver trigget af overskriften, forstår jeg dig godt. Det er faktisk én af pointerne med hele dette indlæg. I over 10 år har jeg specialiseret mig i at forstå nervesystemet og måden, som det bliver programmeret til den adfærd, vi har som mennesker. Highperformance individer, iværksættere, ledere og atleter kan det, de kan, fordi deres nervesystem er programmeret, som det er. Vores sociale intelligens, evnen til at være nærværende, tænke kreativt, analytisk og alt andet der gør os bedre til at være mennesker, er funktioner programmeret ind i nervesystemet, der resulterer i en adfærd. Det betyder, at stress ikke handler om, at nogle jobs er mere stressende end andre, men at vi mennesker responderer forskelligt på vores omgivelser alt efter nervesystemets programmering. 


stress

For nogle vil overskriften, at der ikke findes stressende arbejde, trigge dem, fordi de har hørt, at de skal blive bedre til at holde pauser og slappe mere af. De arbejder for meget, hvilket også kunne være arbejdsgivernes skyld. De skal sætte rammer op, hvor det at holde fri, restituere, holde pauser og passe på sig selv er mere kulturelt anerkendt.


Ansvaret for stressen og stressepidemien bliver altså placeret to steder: 


1. På den enkelte og dennes valg af livsstil 


2. På arbejdsgiverne…

 

Hvad nu, hvis ingen af årsagerne rent faktisk giver mening?

Hvad nu, hvis vi helt grundlæggende har misforstået, hvordan vi kan arbejde med stress?

Det tyder jo ikke på, at vores nuværende tilgang rigtig virker.


Min tilgang er ny og bryder med den gængse opfattelse af, hvad der skal til for at fjerne stress. I stedet for at begrænse livet og prøve at ændre vores livsstil,  prøve at ændre på et samfund og en grundlæggende kultur, der ikke bare lader sig forandre, skal vi gå en ny vej.


Jeg vil anbefale dig at læse e-mails, køre i bus, programmere hjemmesider, gøre rent, hente børn, læse sociale medier osv. præcis som du gør i dag. Du behøver ikke at isolere dig fra samfundet ved at flytte langt ud på landet, for at undgå stress. Til gengæld skal du lære at om-programmere dit nervesystem til det liv, du lever. Ellers risikerer du at blive syg af det. Altså det vi kalder stress.


Vores samfund er vilkår. Der er mange faktorer, der kunne gøre vores liv mindre stressende. Der er mange ting, der kunne ske og som måske sker. Måske sker de ikke. Virkeligheden er, som den er.  Når vi erkender det, begynder de valgte strategier og tilgange til stress at ændre sig. Nu handler det om at lære altid at fokusere på det, vi kan ændre og lære at leve med det, vi ikke kan ændre.


Åbner du den magiske balance i livet…


Så forsvinder stress.


Når du føler dig stresset, så skyldes det, at dit sympatiske nervesystem bliver aktiveret af triggers. En trigger kunne være overskriften på denne artikel. Det kunne være deadlines på arbejdet. Det kunne være mange timer foran skærmen. Normalt tænker vi i at reducere disse aktiviteter. I stedet bør vi tage magten tilbage og lære os selv, hvordan disse aktiviteter ikke stresser osv. Det gør vi ved at om-programmere vores triggers, så de ikke længere bliver aktiveret, når vi udfører de pågældende handlinger.


Det kan individet lære, samtidig med at kunne være i det liv, de gerne vil leve.

Det kan virksomheder støtte op om ved at tilrettelægge arbejdspladserne optimalt.


Det vigtigste er, at vi stopper med at prøve og forandre ting, som vi ikke kan ændre. Og retter al fokus på det, vi kan ændre?


nsptraening.dk kan du dykke ned i, hvordan du begynder at forstå nervesystemet og menneskets adfærd. Hvordan triggers kan omprogrammeres, så det arbejde der normalt stresser, ikke stresser længere. Jeg dykker ned i samfundets største udfordringer, alt fra stress, angst og traumer, til personlig udvikling og præstationsoptimering.


Stressartikler på nsptraening.dk:






Comments


bottom of page