top of page
Writer's pictureAske Ludvig Rask

Hvordan undgår du, at følelser står i vejen for det du gerne vil opnå?

Updated: 4 days ago

Vi ved, hvad vi burde gøre. Alligevel har vi drømme og mål i livet, der ikke bliver til noget. Omprogrammering af nervesystemet er processen, hvor vi fjerner det, der står i vejen. De ting der får os væk fra vejen, vi gerne vil gå. De ting, der stopper vores personlige udvikling. Stress, angst og traumer er nogle af menneskets største udfordringer i det moderne samfund. En del af den udfordring er følelser. Vi bliver fanget i frygt, angst, vrede, irritation, ensomhed og ked af det hed, der får os til at gøre det vi ved, vi ikke burde gøre. 


Følelserne kan også blive superkræfter,  der får os derhen, hvor vi gerne vil være. 


For at komme derhen, skal vi forstå følelser som signaler i nervesystemet. 


følelser

I denne artikel får du svar på: 

  • Hvordan du starter med at kigge på følelser, som en del af nervesystemet?

  • Hvordan følelser står i vejen for at se virkeligheden, som den er?

  • Hvordan følelser påvirker vores syn på virkeligheden, og på hvad målet er, når vi arbejder med følelser?

  • Hvordan er følelser, vores indre stemme og narrativer om os selv og livet forbundet?

  • Hvordan skaber vi forandring? Det vil sige skaber en ny historie om os selv?


Alle signaler fra følelser og tanker til hjertet der banker, måden vi lytter og ser, er nervesystemet, der oversætter virkeligheden til et respons. Alle disse signaler i nervesystemet, er først og fremmest forbundet med det autonome nervesystems risikovurdering, der skal holde os i live. Det respons tænder og slukker som reaktion på triggers… Følelser kan man kalde nervesystemets mere avancerede oversættelse eller reaktion på virkeligheden, der adskiller os fra dyrene. Hvor truslerne i dyreriget typisk er meget entydige,  som en tiger er en tiger, uanset tid på dagen og dens humør. Hvor truslerne i menneskets virkelighed er meget komplekse. Et menneske kan være farligt på et tidspunkt, men ikke et andet. Lydende fra et menneske kan betyde, at det er en trussel. Hvor de samme lyde fra et andet menneske, ikke gør. Målet for mennesket er, at følelser og virkelighed matcher så godt som muligt. Det vil sige, at nervesystemets risikoanalyse matcher virkeligheden.


Læs evt.:


Når følelser bliver til virkelighed…

“Jeg føler mig ikke stresset” - betyder ikke, at du ikke er stresset. 

“Jeg føler mig egoistisk” - betyder ikke, at du er egoistisk. 

“Jeg føler mig mindre værd” - betyder ikke, at du er mindre værd. 

“Jeg føler mig som et dårligt menneske” - betyder ikke, at du er et dårligt menneske. 

“Jeg føler mig ensom” - betyder ikke, at du er ensom.


Det betyder, at du oversætter signalerne i dit nervesystem til en historie om, hvorvidt du er det ene eller andet. Ensom eller stresset. 


Menneskets følelser, bliver ofte af personen, der føler dem, gjort til virkelighed, hvilket er et kæmpe problem. Følelser er ikke virkelighed, men “bare” følelser. Det er signaler i nervesystemet, der tænder og slukker som reaktion på virkeligheden. Vi skal som mennesker lære at afkode de signaler rigtigt, så de passer med virkeligheden.. Følelser er “bare” en del af nervesystemets risikovurdering, der gør, at vi opfatter virkeligheden meget mere kompleks end de andre dyr, som ikke har de samme kapaciteter i deres nervesystem. Men fundamentalt sker det samme. Så på trods af at vi ikke kan se en tiger, så føler og handler vi, som om der er en tiger.



følelser


Vi lever i en balance mellem det sympatiske og parasympatiske respons

Eksempel -  Social intelligens

Følelser har værdi i sig selv…

Fejltolkning af virkeligheden

Giv slip på historien om følelserne

Følelser er aldrig forkerte

Optimering af computeren


Comments


bottom of page